Czy grozi nam biała śmierć?

Cukier, po alkoholu i papierosach, jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką, wpływającą niszcząco na nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie.

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Używany jest w postaci mocno oczyszczonej, czyli jako cukier rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych, witamin i substancji mineralnych, jest to dwucukier sacharoza, z grupy węglowodanów. Cukier to w połowie glukoza i w połowie fruktoza. To właśnie nadmiar spożywanej fruktozy zostaje zamieniany w wątrobie na tłuszcz, który z kolei może wywoływać stany zapalne lub nawet jej marskość. Poza tym w odróżnieniu od glukozy fruktoza nie jest przez insulinę regulowana, czyli nasz organizm nie jest przystosowany do radzenia sobie z nadmiarem fruktozy. Ma to też negatywny wpływ na układ krążenia, powoduje obniżenie odporności, wzrost podatności na infekcje a także deficyt witamin z grupy B oraz niektórych minerałów, jak np. miedzi. Wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu, zwiększa ryzyko otyłości, przyspiesza starzenie skóry oraz zwiększa ryzyko chorób zwyrodnieniowych stawów. Niekorzystny wpływ również ma fruktoza na szkliwo zębów, trzustkę i funkcjonowanie niektórych enzymów. Nadmiar spożywanego cukru wywiera duży negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność a także obniża zdolności pamięciowe. Codzienne spożywanie cukru przyczynia się do ciągłego nadmiernego zakwaszenia. W celu przeciwdziałaniu temu procesowi i przywróceniu równowagi, organizm pobiera coraz większą ilość wcześniej zmagazynowanych w ciele pierwiastków, jak np. wapnia z kości, tym samym osłabiając ich. Spożywana ilość cukru ma wpływ na każdy nasz organ. Wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu) wypełniając maksymalnie swoją objętość a nadmiar glikogenu powraca do krwi w postaci kwasów tłuszczowych. One z kolei magazynowane są w najmniej aktywnych częściach organizmu, powiększając tym sposobem np. brzuch czy biodra. Następnie po wypełnieniu tych miejsc, pozostałe kwasy tłuszczowe wędrują do aktywnych narządów, jakimi są serce i nerki, osłabiając ich funkcje. Tkanki te stopniowo ulegają degeneracji i przekształcają się w tłuszcz. Występują wówczas między innymi zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega układ krążenia obwodowego i limfatycznego, wzrasta ilość białych ciałek krwi.
W życiu często kierujemy się zasadą, że to właśnie cukry oprócz tłuszczów są dla nas głównym źródłem energii, czyli niezbędnym paliwem do funkcjonowania naszego organizmu. Jednak warto zaznaczyć, że odżywiając się prawidłowo, spożywając świeże i suszone owoce oraz warzywa, jesteśmy w stanie zapewnić naszemu organizmowi niezbędną ilość cukru. Nadużywanie cukru jest niczym innym jak uzależnieniem, które jest najbardziej rozpowszechnione i które trudno nam jest wyeliminować.
KK