Mała kuchnia – wielkie możliwości

Wieści kuchnia

Większość z nas ma niewielkie mieszkania, które wymagają bardzo funkcjonalnych rozwiązań. Z badań przeprowadzonych na zlecenie IKEA wynika, że wymiary naszych kuchni najczęściej nie przekraczają 15 m2. Małą kuchnię można jednak urządzić równie funkcjonalnie, jak dużą.

Kuchnia to miejsce o bardzo mocnym zabarwieniu emocjonalnym. Kojarzy nam się z ciepłem domowego ogniska, wspólnymi posiłkami i rozmowami przy herbacie. Jednocześnie pragniemy, aby była funkcjonalna oraz dobrze zorganizowana. Czy jest to możliwe także wówczas, gdy posiadamy naprawdę małą kuchnię?
Wykorzystaj każdy centymetr
To prawda, że wielkość kuchni wprowadza pewne ograniczenia, na przykład nie możemy pozwolić sobie na umieszczenie wyspy pośrodku pomieszczenia. Każdą przestrzeń kuchenną, nawet tę najmniejszą, da się jednak „oswoić”. Przy projektowaniu małej kuchni ważne jest wykorzystanie każdego centymetra. Nie pomijajmy powierzchni pod schodami czy przestrzeni pod skośnym sufitem – ich zagospodarowanie zapewni nam dodatkowe miejsce na kuchenne akcesoria.
Przechowuj z pomysłem
Właściciele niewielkiej przestrzeni kuchennej nie powinni trzymać wielu akcesoriów do gotowania oraz sprzętów kuchennych na wierzchu. Za bardzo zastawione blaty optycznie zmniejszą pomieszczenie. Dlatego w przypadku małej kuchni niezwykle istotne jest wyposażenie wewnętrzne szafek, które poradzi sobie z przechowywaniem mnóstwa potrzebnych rzeczy oraz ich doskonałym uporządkowaniem. W organizacji pomogą nam na przykład wygodne do przenoszenia oraz wkładania i wyjmowania z szuflady pojemniki, wkłady czy tace. Wykorzystać możemy również powierzchnię frontów szafek poprzez zamontowanie na nich funkcjonalnego schowka. Porządek utrzymamy także dzięki przegrodom na garnki, uchwytom na talerze czy dodatkowo wstawianym półkom. W małej kuchni ważna jest także sprawna organizacja segregacji odpadów. Nie zawsze zmieścimy w niej wbudowane stanowisko do recyklingu. Możemy jednak zastosować estetycznie wyglądające pojemniki czy skrzynie, które pozwolą nam w sposób wygodny sortować odpady stałe.
Graj kolorem
Małą kuchnię możemy optycznie powiększyć poprzez zastosowanie odpowiednich kolorów. Jasne barwy zabudowy, biele i beże, sprawią, że wyda się większa. Bardziej intensywne kolory możemy wprowadzić, dzięki dodatkom. Zieleń da efekt świeżości, pomarańczowy i żółty ocieplą przestrzeń, a niebieski stworzy spokojny i wyciszający nastrój.
Dopasuj kuchnie idealnie do swojej przestrzeni
Meble do małej kuchni powinni być „skrojone na miarę” tak, aby praktycznie wykorzystać każdy jej centymetr. Dowolność w doborze i kompozycji szafek umożliwi nam stworzenie kuchni idealnie dopasowanej do naszej przestrzeni i potrzeb. Taki efekt możemy osiągnąć na przykład, dzięki systemowi mebli kuchennych IKEA METOD. Oparty na modułach o prostych kształtach i rozmiarach, będących wielokrotnością 20 cm, umożliwia stworzenie tysięcy kombinacji.
Zobacz ile możesz zrobić dla siebie i środowiska
Urządzając kuchnię, także i tę małą, warto pamiętać o zastosowaniu rozwiązań, które pomogą w oszczędzaniu wody i energii. Jednym z nich są perlatory – mały i tani wynalazek, który montuje się na wylewce kranu. Miesza on wodę z powietrzem, dzięki czemu zmniejsza jej zużycie o 30%. Innym urządzeniem, które pomoże nam zmniejszyć zużycie wody w domu jest zmywarka. Nowe zmywarki klasy A+ lub A++ potrzebują zaledwie 8 litrów wody do umycia zastawy stołowej dla 12 osób. Z kolei zużycie energii w naszej kuchni skutecznie zmniejszymy poprzez zastosowanie oświetlenia LED. Żywotność świetlówek energooszczędnych jest bowiem 10 razy dłuższa od żywotności tradycyjnych żarówek, natomiast ich zużycie energii jest mniejsze o 80%. Warto także wziąć pod uwagę wymianę starej lodówki zarówno z powodów finansowych, jak i ekologicznych. Nowe urządzenie klasy A może zużywać połowę lub jeszcze mniej energii elektrycznej niż to sprzed dziesięciu lat.
Źródło i foto IKEA Łódź