Pokarm bogów
Miód jest jednym z najcenniejszych produktów, jaki dostaliśmy od natury. Oprócz węglowodanów zawiera witaminy oraz wiele składników mineralnych.
Ten słodki produkt pszczeli już od starożytności uważano za środek odżywczy i leczniczy. W Grecji miód uchodził za pokarm bogów, który miał im zapewnić młodość i długowieczność. W starożytnym Egipcie i Mezopotamii także był on bardzo ceniony. W Mezopotamii np. ciało zmarłych przed pogrzebaniem balsamowano olejem i miodem. Również Biblia wspomina o Janie Chrzcicielu, który jadał szarańczę i miód leśny. Należy podkreślić, że przez długi czas miód przede wszystkim używany był do słodzenia i sporządzania napojów alkoholowych. Również nasz kraj ma bogatą i długą tradycję w wytwarzaniu miodu pitnego, który w Polsce był jednym z pierwszych alkoholi.
Miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi (zwanej rosą miodową). Pszczoły przenoszą nektar do ula i przekazują go innym pszczołom, które wchłaniają go do pęcherzyka miodowego, zwanego wolem. Następnie dokonują przeróbki, wzbogacają w enzymy i odparowują nadmiar wody. Pszczoły przenoszą miód z komórki do komórki plastra. Komórki z już całkowicie dojrzałym miodem, zabudowują woskiem. Taki miód zawiera ok. 20% wody, cukry proste, cukry złożone, kwasy organiczne, substancje mineralne, olejki wonne oraz witaminy. Pomimo, że miód jest wysokokaloryczny, nie wywołuje nadwagi. Jest skoncentrowanym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych. Miody w zależności od surowca, z jakiego powstały dzielą się na: nektarowe (kwiatowe), spadziowe i mieszane (nektarowo-spadziowe). Wiele badań potwierdziło, że miód ma właściwości regenerujące, bakteriobójcze oraz zwiększa odporność naszego organizmu. Dlatego też stosuje się go w leczeniu wielu różnych schorzeń. Rozróżniamy ponadto miody gatunkowe, powstające przy dużej przewadze nektaru jednego gatunku rośliny. Określa się je nazwą rośliny, z której głównie pochodzą, np. miód rzepakowy. Poszczególne odmiany miodu charakteryzują się różnymi właściwościami. I tak np.miód:
akacjowy pomaga w schorzeniach układu pokarmowego,
lipowy pomaga w przeziębieniach, grypach i działa uspokajająca,
gryczany wspomaga układ odpornościowy, obniża ciśnienie,
wrzosowy pomaga w chorobach gardła, nerek i pęcherza moczowego,
rzepakowy pomaga przy schorzeniach układu krążenia i dróg żółciowych,
wielokwiatowy wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu alergii,
spadziowy pomaga w schorzeniach dróg oddechowych i cukrzycy.
Podsumowując, miód jest słodkim lekarstwem nie tylko dla ciała ale i duszy. Oprócz właściwości odżywczych, leczniczych i pielęgnacyjnych, jest on również naturalnym afrodyzjakiem…