Smaki Ziemi Łódzkiej

14 czerwca podczas Smaków Ziemi Łódzkiej w Manufakturze będzie można posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, nauczyć się przyrządzać staropolskie potrawy oraz poznać tradycje i zwyczaje ludowe.

W ciągu całego dnia na ponad 30 stoiskach wystawienniczych będzie można kupić produkty regionalne, wędliny przygotowane według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i chleb na zakwasie. Swoje wyroby i rękodzieła będą promować także ludowi artyści.
Od godziny 11–ej zacznie tętnić życiem strefa gotowania. Pod okiem znanego kucharza Andrzeja Polana, panie z kół gospodyń wiejskich przygotują swoje popisowe dania. Doświadczone gospodynie zdradzą także przepisy i swoje sekrety na wiele tradycyjnych potraw. Znajdą się wśród nich prażoki z młodą kapustą, cepeliny czy żelazne kluski ze skwarkami. Każdego z przygotowanych dań będzie można spróbować i oceni, czy tradycyjne znaczy pyszne.
W tym samym czasie, w strefie konkursowej dania na bazie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie powalczą o miano tej najsmaczniejszej. Jury nie będzie miało łatwego zadania. W tym roku do konkursu Smaczne Łódzkie zostało zgłoszonych aż 27 potraw. Podbić podniebienia kapituły konkursowej będą chciały lepiki, kaczka po wróblewsku czy królik duszony w śmietanie. A o tym kto okazał się bezkonkurencyjny wszyscy przekonają się wieczorem, kiedy to zostaną ogłoszone wyniki konkursu.
Popołudnie także zapowiada się interesującą. Dla amatorów tańca i śpiewu organizatorzy Smaków Ziemi Łódzkiej szykują konkurs Folk-nuta. Na scenie swoje umiejętności zaprezentują zespoły ludowe, rywalizując o miano najlepszego.
To nie koniec! Gotować będzie także marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień. Podczas tej edycji imprezy razem z paniami z koła gospodyń wiejskich. Co przygotują dla łodzian? Oczywiście danie tradycyjne. A czy smaczne można będzie się przekonać już w niedzielę 14 czerwca.
Organizatorem V edycji Smaków Ziemi Łódzkiej jest Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.

Email
Print