Wyniki konkursu na najlepszy regionalny przepis kulinarny
Miło nam poinformować, że w konkursie na najlepszy regionalny przepis kulinarny, zorganizowany przez naszą Gazetę, zwyciężyła Pani Anna Tomczyk z Piotrkowa Tryb.
Zwyciężczyni wygrała odkurzacz KARCHER WD 2.200. Sponsorem nagrody był Market Budowlany OBI w Piotrkowie Tryb. Wręczenie nagrody miało miejsce w markecie OBI. Nagrodę Pani Ani wręczyli: Wojciech Adam Michalak, Wydawca Gazety Regionalnej Wieści oraz Grzegorz Jakóbczyk, dyrektor Marketu OBI. Poniżej przedstawiamy przepis na „Łososiowy raj”, który przysłała Pani Ania:
Lista składników (na 1 porcję):
1 dzwonko łososia
30 dkg ziemniaków
20 dkg sera 'błękitny lazur’
2 ząbki czosnku
1 mały jogurt naturalny (lub 1 śmietana)
ok. 20 dkg mieszanki prażonych ziaren 'Ziarenkowo’
2 plasterki cytryny
3 łyżki oliwy
koperek oraz szczypiorek – do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w łódki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok, 180 stopni, na ok. 40 minut. Dzwonko łososia smaż na patelni przez ok. 20 minut na niewielkim ogniu, często przewracając, aby nie przywarło. Gdy danie będzie już prawie gotowe, przygotuj sos – w rondlu, na małym ogniu, rozpuść powoli ser lazur, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), a następnie jogurt naturalny (lub śmietanę) – dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż łódki z ziemniaków i łososia. Polej sosem, a następnie posyp obficie mieszanką prażonych ziaren. Udekoruj potrawę plasterkami cytryny, koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Okazało się, że zwyciężczyni konkursu ma nie tylko talent kulinarny. Z wykształcenia jest anglistką, a z zamiłowania również fotografem i malarką. Korzystając z okazji p. Anna Tomczyk zaprosiła naszą redakcję, a także naszych Czytelników na wernisaż wystawy jej malarstwa, który odbędzie się 1 kwietnia o godz. 18.00 w Małej Galerii przy ul. Konarskiego 2 w Piotrkowie Tryb.